ביטוח לקלנועית

ביטוח לקלנועיתקושי בהליכה הוא אחד מהקשיים הגדולים ביותר מולם עשוי אדם להתמודד במהלך חייו, שכן הדבר עלול לפגוע במידה ניכרת באיכות חייו, ואף להפוך אותו ל"אסיר בכלאו", אשר בניגוד לשאר האנשים, אינו יכול להגיע למחוז חפצו כרצונו. מדובר ללא ספק בקושי משמעותי, אשר ניכר במהלך כל חייו של האדם.

למרבה המזל, ובנוסף לעזרים נוספים המיועדים לסייע לקשיי הליכה, נכנסה ה"קלנועית" לשימוש ציבורי שוטף. הקלנועית הינה למעשה סוג של כלי רכב לכל דבר, הכולל מנוע המופעל על ידי אנרגיה חשמלית, ומיועד לשימוש יחיד או זוגי (כתלות בדגם).

יתרונה של הקלנועית, ביחס לכלי רכב רגיל, היא ניידותה ונוחיותה, המאפשרת הגעה כמעט לכל מקום בו חפץ בעל הקלנועית. עם זאת, נשאלת השאלה בהקשר זה האם מבחינה חוקית, הקלנועית עודנה מוגדרת ככלי רכב, ומשכך האם נהג הקלנועית מחויב בביטוח חובה כנהג.

מה אומר החוק?

שאלה זו נידונה זה מכבר באולמות בית משפט השלום בתל אביב, אשר נדרש לפסוק בסוגיה דנן. במסגרת הדיון המשפטי, הבהיר כי בית המשפט כי מאחר ונהגי הקלנועית אינם נדרשים בהוצאת רישיון נהיגה, במבחן תיאוריה או בבדיקות תקופתיות, הרי שאינם מוגדרים כנהגים, ומשכך חוק התעבורה לא חל עליהם. כתוצאה מכך, תקנות התעבורה, המחייבות כל נהג העולה על הכביש להצטייד בביטוח חובה, אינן חלות על נהג קלנועית.

יצוין עם זאת, כי החוק בישראל מבהיר כי אדם הנוהג בקלנועית, בדומה לכל כלי רכב אחר, נדרש אף הוא לעשות זאת בהיותו כשיר לנהיגה, דהיינו במצב רפואי ונפשי המאפשר לו לנהוג בזהירות ובבטחה. עם זאת, ומאחר וכאמור החוק אינו מחייב את נהגי הקלנועית לבטח עצמם בביטוח חובה, הרי שבפועל קביעה זה הינה בעלת אופי הצהרתי, וחסרת חשיבות ממשית בשטח.

כיצד יש באפשרותו של נהג קלנועית לבטח עצמו בכל זאת?

אף כי מרבית האזרחים בישראל לא מודעים לכך, ביטוח הדירה, שרוב האזרחים בישראל מחזיקים ברשותם, לא מוגבל אך לשטח הדירה לכשעצמו, ומכסה את כלל שטחה של מדינת ישראל. כתוצאה מכך, אזרח אשר רשום על שמו ביטוח דירה, עשוי בסבירות גבוהה ליהנות מכיסוי במסגרת אחריות צד שלישי בפוליסת הביטוח במקרה של תאונות שונות המתרחשות ברחוב, וזאת לרבות תאונת אופניים, או במקרה שלפנינו, תאונה בה מעורבת הקלנועית.

יש לסייג, עם זאת, כי מרביתן המוחלט של פוליסות ביטוח הדירה בישראל, המשווקות מטעם חברות הביטוח הפרטיות, מבהירות במפורש כי הביטוח לא מכסה מקרים בהם התאונה התרחשה במעורבותו של כלי רכב, או אמצעי תחבורה כלשהו.

השאלה בהקשר זה היא כמובן האם הקלנועית מוגדרת לצורך העניין ככלי רכב, ומשכך מסירה מהנהג את האחריות הביטוחית, או שמא לא כך, והנהג זכאי לפדיון פוליסת הביטוח בגין תאונה.

אף כי, וכפי שנאמר לעיל, חוקי מדינת ישראל ככלל, אינם מכירים בקלנועית ככלי רכב כמשמעותו בחוק, הרי שבכל הנוגע לחברות הביטוח הפרטיות, המצב אינו חד משמעי. בעוד שחלק מהחברות מגדירות את הקלנועית גם ככלי רכב, ומשכך כעילה לאי מימוש הביטוח, חברות אחרות אינן מכירות בה ככזה, ומשכך אין מדובר בעילה להסרת הכיסוי הביטוחי.

לאור האמור, מומלץ כי כל אדם אשר בבעלותו ביטוח דירה, ובנוסף עושה שימוש תדיר בקלנועית, יפנה מראש לחברת הביטוח בבקשה להבהיר האם הפוליסה מגדירה גם את הקלנועית ככלי רכב, או שלא כן. במקרים מסוימים, ניתן לנהל משא ומתן מול חברת הביטוח במטרה להחריג את הקלנועית מההגדרה, מה שעשוי להיווכח כמשתלם במיוחד בטווח הארוך.

ראו גם:
התפתחויות טכנולוגיות בתחום הקלנועיות בעולם

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715448

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר