קלנועית סולארית
במהלך השנים האחרונות, בני האדם החלו להבין את היקף הנזק שנגרם לכדור הארץ כתוצאה מההתנהלות האנושית במהלך ההיסטוריה. הצטברותם של נזקים אלו, אשר ניכרת בין היתר במגמת ההתחממות העולמית מולה ניצב העולם בעשורים האחרונים, מעמידה סימן שאלה ממשי בפני יכולתו של האדם להמשיך ולחיות על גבי כדור הארץ גם בעתיד הרחוק.
בעקבות ההתעוררות הציבורית לסוגיית השמירה על איכות הסביבה, ומשבר האנרגיה העולמי שעובר העולם בשנים האחרונות, מדענים שונים עמלו ועומלים על גיבוש חלופות לשימוש בחומרי גלם מזהמים למיניהם, מה שנועד בסופו של דבר לייתר את השימוש באותם המשאבים המזהמים כליל. אחד מהביטויים לתהליך זה, אשר משפיע על תחומים רבים ושונים, הוא גם בתחום הקלנועיות, עם פיתוחה של הקלנועית הסולארית.
מהי קלנועית סולארית?
בדומה לכל כלי רכב אחר בעל מנוע, גם הקלנועית זקוקה לאנרגיה על מנת לפעול, כאשר במרביתן של הקלנועיות הפועלות בימינו, אנרגיה זו מסופקת באמצעות סוללות חשמליות ניתנות להטענה אשר מורכבות על גב המכשיר. יצוין, כי אף שסוללות אלו נחשבות בעיקרן למוצר ידידותי לסביבה, הרי שעם תום השימוש הן נהפכות למפגע סביבתי לכל דבר, אשר מכער את הסביבה באופן ממשי.
מסיבה זו, ובעקבות משבר האנרגיה העולמי במהלך שנת 2008, החל בישראל שלב הפיתוח המואץ של הקלנועית הסולארית, אשר נועדה בסופו של דבר להיכנס לייצור המוני. בניגוד לקלנועית הרגילה, הקלנועית הסולארית אינה פועלת על סוללה חשמלית, הניתנת להטענה, אלא רותמת את אנרגיית השמש הבלתי נלאית, וזאת באמצעות פאנלים סולאריים אשר הולבשו על גג הקלנועית. בהמשך, ולאחר קליטתן של קרני השמש, הן מומרות לאנרגיה באמצעות מתאם מיוחד, אנרגיה אשר נצברת בסוללת הקלנועית, מוכנה לשימוש.
יש לציין עם זאת, כי חרף הפוטנציאל הכלכלי אשר קיים לדעת גורמים במשק בתחום הקלנועיות הסולאריות, הרי שאלו טרם נכנסו לשלב הייצור והשיווק ההמוני, לפחות בישראל. נכון לשנת 2014, הדגמים המעטים של קלנועיות סולאריות אשר קיימים בשוק הינם מודלים ראשונים, אשר מחירם גבוה, ומידת שימושיותם טרם נבחנה בטווח הארוך.
מהם היתרונות של הקלנועית הסולארית?
אחד מהחששות הגדולים בקרב העולם המתועש, ובמיוחד במהלך העשורים האחרונים, הוא החשש בדבר התדלדלותם המתמשכת של חומרי הגלם הידועים לאדם, כאשר צמיחתן המטאורית של מדינות מתפתחות כדוגמת סין והודו אף מזרזת את התהליך, ומדלדלת את מאגרי האנרגיה. דווקא בשל כך, ברורה החשיבות של הרתימה והניצול של אנרגיית השמש, מקור אנרגיה בלתי נדלה אשר לעולם לא ייגמר.
ייתכן גם שתחילתו של שימוש משמעותי באנרגיה הסולארית בתחומים מגוונים במשק, כמו בקלנועית הסולארית לדוגמא, יזרז את המחקר בתחום, ויהווה צעד נוסף ברתימת האנרגיה הסולארית לתועלת האנושות כולה.
נוסף לכך, וברמה ה"פרקטית" יותר, השימוש באנרגיה סולארית לצורך הנעת קלנועיות, אף שמדובר כאמור עדיין ברמת אבות הטיפוס, משחרר את בעל הקלנועית מהצורך המתמשך בדאגה ל"תדלוק" הקלנועית, וכן מביצוע תחזוקה שגרתית. במרבית המקרים, המנגנון הסולארי מחזיק פרק זמן ארוך בהרבה מהמנגנון המבוסס על חשמל, מה שחוסך לבעל הקלנועית זמן רב, ובסופו של דבר גם ממון.
מהם החסרונות של הקלנועית הסולארית?
החיסרון הגדול ביותר של הקלנועית הסולארית, וככל הנראה היחידי, הוא סוגיית העלות. בימינו, הטכנולוגיה הסולארית יקרה בהרבה ממרבית השיטות האחרות להפקת אנרגיה, מה שמשפיע גם על עלותה של הקלנועית הסולארית, אשר עלותה גבוהה בהרבה מעלותה של הקלנועית הרגילה. עם זאת, ייתכן שפיתוח טכנולוגי נוסף ישנה זאת בעתיד, מה שיהפוך את הקלנועית הסולארית למשתלמת מבחינה סביבתית וכלכלית כאחד.