קלנועית לחולי אלצהיימר

קלנועית לחולי אלצהיימרהיום, יותר מעבר, קלנועית היא כלי ניידות אשר נפוץ מאוד בישראל, אותו ניתן לראות בשטחים עירוניים ובשבילי קיבוצים. הקלנועית משמשת קשישים רבים אשר מעוניינים להגיע ממקום למקום ומתקשים לעשות זאת ברגל או תוך שימוש בכלי התחבורה השונים.

במאמר זה נסביר מהי קלנועית יחד עם תיאור תקנות הרישוי שלה ונברר האם קשישים חולי אלצהיימר יכולים להשתמש בה לצורך התניידות, ואם כן, באילו תנאים.

מהי קלנועית?

על פי תקנות התעבורה התשס"ו, קלנועית היא כלי רכב בעל שלושה או ארבעה גלגלים המיועד לנסיעה של אדם אחד או שניים ואשר משמש לצורך התניידות ממקום אחד לאחר. לקלנועית מצבר המונע על ידי חשמל, רוחבה אינו עולה על מטר אחד ואופן ההיגוי שלה הוא באמצעות מוט או כידון.

עלות של קלנועית עומדת על אלפי שקלים, בהתאם לסוג הקלנועית ולמפרט שלה. בין סוגי קלנועיות ניתן למצוא: קלנועית סטנדרטית המסוגלת לשאת מספר אנשים במשקל של עד 250 ק"ג, ומאפשרת נסיעה למרחק של עד כ-60 ק"מ או קלנועית מיני המיועדת לנהיגה של אדם אחד בלבד אשר משקלו לא עולה על 160 ק"ג, במהירות של עד 8 קמ"ש.

ישנן קלנועיות אשר מסוגלות להגיע למהירויות גבוהות יותר, ישנן כאלו בעלות 4 גלגלים, ישנן קלנועיות אותן ניתן לאטום מפני כניסת גשמים וישנן קלנועיות אותן ניתן לקפל ולהכניס לתא המטען.

שימוש בקלנועית על פי חוק

כל אדם אשר גילו מעל 16 שנה יכול לנהוג בקלנועית בלי צורך ברישיון נהיגה, אך למרות זאת, על מנת לנהוג בקלנועית, ישנם מספר תנאים בהם עליו לעמוד, כגון:

  •  ידע בסיסי באופן השימוש בקלנועית ותפעולה.
  • נהיגה בקלנועית מחייבת כשירות גופנית ונפשית תקינה מכל בחינה שהיא.
  • נסיעה במהירות שאינה עולה על 12 קמ"ש (למרות שישנן קלנועיות המסוגלות להגיע למהירות של 15 קמ"ש ויותר).
  • נהיגה אך ורק בשבילים, מדרכות ובשטחי קיבוצים או מושבים. אין לנהוג בקלנועיות בכביש עירוני או בין עירוני אלא לשם חצייתו.

בנוסף, כדאי לדעת, כי אין צורך לרשום את הקלנועית במשרד הרישוי ודומיו ואין צורך בביטוח (מומלץ, אגב, לרכוש פוליסת ביטוח למקרה אפשרי של פגיעה באדם או רכוש).

מחלת אלצהיימר

אחד הביטויים של הזקנה היא מחלת האלצהיימר המתבטאת בעיקר בשיחה, חוסר התמצאות, בעיות שפה, קשיי הבנה, קושי בזיהוי מקומות, דיכאון, חוסר מודעות, בעיות זיכרון ועוד.

בין השאר, מחלת האלצהיימר גורמת לחוסר איזון, לשינויים בראייה ובתפיסת המרחבית. מחלת האלצהיימר פוקדת הן גברים והן נשים והיא שכיחה בקרב יותר מעשרה אחוזים מאוכלוסיית הגיל השלישי. מחלה זו לא ניתנת למניעה, אך בזיהוי מוקדם ניתן לעכב את התפתחותה.

האם חולה אלצהיימר יכול לנהוג על קלנועית?

לחולי אלצהיימר אסור לנהוג ברכב רגיל, אך האם מותר להם לנהוג על קלנועית אשר אינה מחייבת רישיון נהיגה? מדובר בשאלה קשה אשר לה אין תשובה חד משמעית.

על פי לשון החוק בתקנות התעבורה התשס"ו: "לא ינהג אדם בקלנועית אלא אם כן מצבו הגופני והנפשי מאפשר לו להפעילה בבטחה". לפיכך, קשיש חולה אלצהיימר, אשר על פי אחד מתסמיני המחלה, עלול לשכוח היכן הוא נמצא ועלול ברגעי התקף, שלא לזכור כיצד להפעיל את הקלנועית, מוטב לו שלא ינהג בה.

לעומת זאת, מכיוון שלמחלת האלצהיימר שלבים רבים וחוסר ההתמצאות ובעיות הזיכרון אינם הראשונים שבהם, ניתן לאפשר לקשישים לנהוג בקלנועית תוך שימת לב מיוחדת למצבם הנפשי.

ברגע שהמחלה תתפתח ובעיות ההתמצאות או התפיסה המרחבית יחמירו, יש להיות מודעים לכך שנהיגה בקלנועית מסכנת את חייו של הקשיש ושל סביבתו, ועל כן, יש למנוע ממנו להמשיך ולנהוג בקלנועית.

בכל מקרה, מומלץ לחבר לקשיש או לקלנועית מכשיר איתורן, אשר יסייע במעקב אחר הקשיש, במצב בו חלילה, לא ימצא את דרכו חזרה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715448

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר